понеділок, 30 березня 2009 р.



   Яворівщина – це край мальовничої природи, скарбниця духовних джерел та колиска унікального народного мистецтва. Його корені сягають часів давніх хатніх промислів, які століттями формували особливу колористику та неповторні орнаменти на звичайних речах побутового вжитку та одязі. Віковий досвід яворівських умільців уклався у систему народного мистецтва. Орнаментальна різьба, художня обробка дерева, яворівська іграшка, колоритна вишивка, розмаїття мистецьких виробів з лози, рогози та соломи, писанкарство – складові народної творчості Яворівщини.

Яворівщина одна з перших ввійшла до Національної Спілки майстрів народного мистецтва Яворіввщини як мистецький осередок у 1991 р. Ініціатором створення яворівського осередку  став художник, народний майстер різьби Іван Бабійчук, який до сьогодні залишається його незмінним керівником і популяризатором яворівського мистецтва. 

Сьогодні осередок відіграє особливу роль як у збереженні вікової спадщини народного мистецтва Яворівщини так і розвитку нових жанрів з використанням традицій яворівського мистецтва. Майстриня в’язання гачком Н. Ніколаєвська в ажурних серветках використовує яворівські мотиви. Т. Максименко відроджує мистецтво яворівської витинанки. Художник гутного скла В. Швець переніс традиції дерев’яної скульптури на скло. Н. Дюг у своїх картинах використовує яворівські традиції декоративного розпису дерев’яних виробів.

  Нещодавно  завдаки співпраці спілки та громадської організації - Товариство краєзнавців Яворівщини "Гостинець" було випущено буклет та каталог "Народне мистецтво Яворівщини". А також стараннями ТКЯ "Гостинець" було розроблено туристичний маршрут "Мистецька Яворівщина". Перша презентація каталогу відбулася підчас зборів "Гостинця" у м. Новояворівську в міській бібліотеці  13.03.2009 р.

1 коментар: